top of page

Natuurlijke gezondheid

 

Gezondheid is onze natuurlijke zijnstoestand, waarbij lichaam, geest en ziel met elkaar in balans zijn.  De momenten waarop deze 3 volkomen op 1 lijn liggen, zijn de momenten waarop we geluk ervaren.  Ons geluk is ook verbonden met de gezondheid van de aarde - dat grotere lichaam waar wij allemaal deel van uitmaken.  Zorg voor de aarde en zorg voor onszelf zijn dan ook onlosmakelijk verbonden.    

Sabelsprinkhaan

Sabelsprinkhaan

Wolkenlucht

Wolkenlucht

zomersalade

zomersalade

VATA

Cheetah

Cheetah

Fire

Fire

Traditional Spices in Market

Traditional Spices in Market

PITTA

Baby Elephant

Baby Elephant

DSC00032.JPG

DSC00032.JPG

Potatoes

Potatoes

KAPHA

Ayurveda

 

Wat voor de 1 gezond is, kan bij de ander voor problemen zorgen.  Ayurveda (ayus = leven, veda = kennis) gaat er van uit dat er 3 basisconstituties zijn, die in iedereen in een bepaalde verhouding werkzaam zijn. Het is deze verhouding die bepaalt wat jouw systeem aankan en wat niet.

 

De 3 dosha's

 

Deze 3 basisconstituties zijn vata (beweging), pitta (transformatie) en kapha (smering en onderhoud).  Ze corresponderen met welbepaalde eigenschappen, aggregatietoestanden en smaken en je vindt ze terug in alles wat je met je zintuigen kunt beschrijven.  

Je krijgt je constitutie mee van je ouders.  De constitutie waarin je geboren bent past bij wat jij hier op aarde komt doen.  De input die je zintuigen ontvangen bepaalt echter in grote mate welke dosha's gestimuleerd worden en welke niet.  Dit betekent dat je soms heel ver van je oorspronkelijke pad kunt afwijken!

 

De kleine constitutietest

 

Iedereen is een combinatie van alle drie de dosha's.  Als je dus vindt dat er meer dan 1 mogelijkheid van toepassing is, duid ze dan maar allebei of zelfs alledrie aan.

 

1. Lichaamsbouw

a. tenger  b. atletisch  c. stevig

 

2. Karakter

a. nieuwsgierig  b. vurig  c. zachtmoedig

 

3. Ingesteldheid

a. creatief  b. ambitieus  c. zorgzaam

 

4.  Liefdesleven

a. turbulent  b. passioneel  c. romantisch

 

5.  Huid

a. droog, ruw  b. warm, roodachtig  c. vettig, zacht

 

6.  Manier van werken

a. chaotisch  b. doelgericht  c. routineus

 

7.  Dominante emotie

a. angst  b. woede  c. verdriet

 

8.  Jouw leuze

a. klein maar fijn b. kort maar krachtig  c. langzaam maar zeker

 

9.  Omgang met geld

a. de trend van het moment  b. investeren in kwaliteit  c. sparen en beleggen

 

10.  Met welk dier voel je je het meest verwant?

a. ree  b. luipaard  c. olifant

 

 

Tel nu alle a, b, c op.  Als je weet dat: a = vata, b = pitta, c = kapha, kun je nu de verhouding uitrekenen tussen de 3.  Proficiat, je hebt nu een beeld van jouw constitutie!  Wil je meer weten wat dit voor jouw leven betekent?  Maak gerust een afspraak voor een ayurvedisch consult.

Eerste consult 60€/uur

Opvolging 50€/uur

Ayurvedisch consult

 

Verloop

 

1.  Kennismaking

 

Wie ben jij?  Wat is je constitutie?  Hoe wijkt je huidige staat hiervan af?  Zijn er gifstoffen aanwezig?

 

2.  Persoonlijk advies

 

Welke voeding past bij je huidige staat?  Welke activiteiten kunnen je ondersteunen om weer in evenwicht te komen?  Welke kruiden kunnen je op weg helpen?

 

3.  Opvolging

 

Welke onderliggende onevenwichten komen er aan het licht?  Hoe kan er bijgestuurd worden?  Hoe kun je in balans blijven?

 

 

Ayurvedisch koken

 

Ieder seizoen geef ik ergens te lande een ayurvedische kookles.  Voor meer info zie 'cursussen & workshops'.

 

 

 

 

 

 

Herborist

 

Gezondheid voor mens en aarde

 

 

Talloze kruiden kunnen je een grote dienst bewijzen ter ondersteuning van een evenwichtig leef- en eetpatroon.  In de Ayurveda maakt men al duizenden jaren gebruik van wilde planten.  Door de toegenomen interesse in natuurlijke gezondheid in het Westen worden echter veel Indische medicinale planten met uitsterven bedreigd.  

 

Het kan ook anders.  Ayurveda is immers holistisch, en kan dan ook overal ter wereld worden toegepast, met lokale wilde planten als uitgangsbasis. De ayurvedische werkwijze kan vertaald worden naar onze eigen wilde of geteelde kruiden aan de hand van hun inhoudsstoffen en eigenschappen. 

 

Bovendien zijn inheemse kruiden vaak pakken goedkoper, kun je ze zelf vinden of kweken in je tuin en zo meer eigen verantwoordelijkheid nemen voor je gezondheid. Zo herstel je ook weer een beetje de band met de natuur - iets wat in onze streken de voorbije eeuwen verloren is gegaan.  

 

Zin om je plantenkennis wat bij te schaven? 

Ga dan zeker eens mee op wandel!

 

 

bottom of page