top of page

Eco-educatie

 

Als mens maken wij integraal onderdeel uit van de natuur waarin wij leven.  We hebben er dus alle belang bij om onze natuurlijke omgeving te leren kennen en om ons er ten volle mee te verbinden.  Zonder deze ondersteunende omgeving is het voor een menselijk wezen immers niet mogelijk om op een gezonde, evenwichtige manier te functioneren.  Op slechts enkele generaties tijd is aan de ene kant de kloof tussen ons dagelijks leven en natuur immens groot geworden, terwijl we aan de andere kant misschien wel beter dan ooit weten hoe de natuur werkt.  Natuureducatie zie ik als het zoeken naar manieren om ons dagelijks leven opnieuw in de natuur te integreren (en niet omgekeerd).  Dit kan alleen werken als we niet alleen weten hoe we verstandig met het leven om kunnen springen, maar dit ook van binnen uit gaan voelen.  Slechts dan zullen we er ook spontaan naar handelen.

 

De lijst die je hieronder vindt is niet volledig, want er zijn eigenlijk eindeloos veel thema's die kunnen aangehaald worden. Mocht je dus nog met een ander thema in gedachten zitten, neem gerust contact op. 

 

 

De ingenieuze natuur

 

De natuur heeft miljarden jaren ervaring in R&D.  Talloze menselijke uitvindingen zijn gebaseerd op de energie-efficiënte, doeltreffende manier waarop natuurlijke systemen werken.  Er zijn nog immens veel mogelijkheden om natuurlijke patronen, de inherente eigenschappen van organische materialen en het natuurlijke gedrag van levende wezens in te zetten bij het vervullen van vele functies binnen onze menselijke systemen.

 

Werkvorm: natuurwandeling, workshop of presentatie.

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: jongeren of volwassenen

Ecologie

 

Mensen zijn beslist niet de uitvinders van 'netwerken'.  De hele natuur bestaat immers uit niets anders.  Een biologische 'soort' kan niet bestaan los van de netwerken waar deze onderdeel van uitmaakt.  De natuur als systeem beter leren kennen kun je alleen door te achterhalen wat de relaties zijn tussen de verschillende elementen.  Eénmaal je dit begint te zien zul je meer dan ooit versteld staan van hoe wonderlijk het leven eigenlijk in elkaar zit.

 

Werkvorm: natuurwandeling (voorkeur), workshop of presentatie

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: alle leeftijden

Vlinders en rupsen

 

In de wereld van de kriebelbeestjes behoren vlinders tot de 'happy few' met een positief imago.  Ze zijn dan ook hét symbool voor de diversiteit en de veelzijdigheid van de insectenwereld.  Vlinders staan met name gekend omwille van hun volledige gedaanteverwisseling.  Dit heeft de mens altijd al enorm geboeid, en men trekt in vele culturen de parallellen tussen de metamorfose van de vlinder en het spirituele ontwaken van de mens.  Zo ook in het oude Griekenland - het woord 'psyche' betekent zowel 'ziel' als 'vlinder'.

 

Werkvorm: natuurwandeling, presentatie

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: alle leeftijden, absolute aanrader voor kinderen

Nachtvlinders vangen

 

In tegenstelling tot dagvlinders worden nachtvlinders of 'motten' nog al te vaak met kranten en pantoffels belaagd. Nochtans is hun levenswijze minstens even fascinerend als die van hun naaste verwanten, en hun soms ronduit 'psychedelische' vormen en kleuren moeten beslist niet onderdoen voor de pracht en praal van Parelmoervlinder en Koninginnepage.

De meest spectaculaire manier om met de wereld van de nachtvlinder kennis te maken is tijdens een sessie 'nachtvlinders vangen'.  Een wit laken met in het midden een felle lamp werkt als een magneet op de motten, maar ook op nog veel andere beestjes.  Het is soms een drukte van jewelste!

 

Werkvorm: nachtvlindervangst ter plaatse (stroomvoorziening vereist).

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: alle leeftijden, een aanrader voor kinderen! (ondanks het late uur)

Geneeskrachtige planten

 

Nog geen 150 jaar geleden waren alle medicijnen afkomstig van geneeskrachtige planten.  Zo was tot het begin van de 20ste eeuw de nu alom verguisde Cannabis 1 van de meest gebruikte medicinale kruiden - tot een machtig kartel van farmaceutische bedrijven en textielgiganten deze oude cultuurplant naar de verdomhoek liet verwijzen.  De natuur staat echter vol artsenijkruiden, tot aan je tuin toe.  Eénmaal je ze een beetje kent, kun je de meeste gezondheidsproblemen voorkomen of verhelpen louter op basis van een gezonde voeding in combinatie met medicinale kruiden en voldoende lichaamsbeweging.    

 

Werkvorm: natuurwandeling (voorkeur), workshop, presentatie

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: jongeren en volwassenen, iedereen die zijn gezondheid meer in eigen regie wil nemen op natuurlijke basis.

Eetbaar onkruid

 

Pakweg 3/4 van alle soorten wilde planten in onze streken is op de 1 of andere manier eetbaar.  Dat betekent dat we 3/4 van alle onkruiden die we wieden gewoon zouden kunnen opeten.  If you can't beat it, eat it!  Sommige soorten smaken uitstekend in een salade, andere komen meer tot hun recht als je ze stooft.  Weer andere soorten lenen zich uitstekend voor soep.  Er zitten veel bekende smaken tussen, maar ook een heleboel vreemde, onverwachte culinaire ontdekkingen.  

Bon appétit! 

 

Werkvorm: natuurwandeling, kookles

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

Doelpubliek: alle leeftijden

Natuurlijke plaagbeheersing

 

Je kunt op 2 manieren omgaan met plagen in de tuin.  1 manier is hen de oorlog verklaren.  Je kunt het eerlijk spelen of dirty - de grootste pesticidenproducenten speelden voorheen immers ook al een dergelijke rol in de Tweede Wereldoorlog en in de Vietnamoorlog.  Dit is echter een strijd die je niet kunt winnen - de natuur vindt sneller een uitweg dan de mens resistent wordt aan zijn eigen vergif.

Een tweede manier is vrede sluiten met de natuur en er zelfs mee leren samenwerken.  Plagen ontstaan vaak vanuit een onevenwicht in het voedselweb.  Er zijn heel wat planten, dieren en micro-organismen die je kunnen helpen om dit evenwicht te herstellen.  Met de juiste aanplantingen en enkele andere maatregelen kun je hen uitnodigen in de tuin.  Je zult er geen spijt van hebben!  

 

Werkvorm: rondleiding in de tuin, presentatie, workshop

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

Doelpubliek: vnl. volwassenen

Spoorzoeken

 

Dieren laten op verschillende manieren hun sporen na in de natuur.  De bekendste dierensporen zijn wildpaadjes, uitwerpselen (heb je ongetwijfeld al aan den lijve ondervonden) en pootafdrukken.  Er zijn echter nog een heleboel andere sporen te vinden: van de vraatsporen van rupsen tot de braambessen die wijzen op de aanwezigheid van bestuivende insecten.  

Grotere dieren zijn vaak heel schuw en mobiel, zij zullen zich niet zo gauw laten zien.  Veel kleine beestjes kunnen zich niet zo snel verplaatsen.  Na een paar minuten gericht zoeken zijn ze vaak wel te vinden.

Als je alles bij elkaar telt kom je tot het besef dat de wereld om je heen eigenlijk wemelt van het leven: wij delen de planeet met tal van andere organismen. 

 

Werkvorm: natuurwandeling

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: alle leeftijden

Kriebelbeestjessafari

 

Kriebelbeestjes zijn al die kleine beestjes die ongeveer in een loepepotje passen: rupsen, spinnen, zweefvliegen, wantsen...  Zelfs na een decennialange achteruitgang van de biodiversiteit zijn er nog steeds duizenden verschillende soorten te vinden.

Tijdens deze activiteit trekken we aan de hand van allerlei leuke opdrachtjes de natuur of zelfs de (school-)tuin in op zoek naar Klein Wild.

 

Werkvorm: rondleiding in de tuin of in de natuur

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: kinderen

Planten lezen

 

Veel mensen ervaren hun gebrek aan plantenkennis als een belemmering.  Je kunt echter perfect kennismaken met iemand zonder zijn of haar naam te kennen.  We hechten vaak zo veel belang aan het benoemen van de dingen dat we vaak niet meer weten wàt we eigenlijk benoemen.  Bij het 'Planten lezen' gaan we niet in eerste instantie proberen om een plant op naam te brengen, maar vooral observeren hoe zij zich gedraagt, hoe ze er uitziet en welke andere planten of dieren er in de buurt leven. Dit 'begrijpend lezen' geeft een veel intiemere kijk op een ecosysteem in het algemeen en de plantenwereld in het bijzonder.

 

Werkvorm: rondleiding in de tuin of in de natuur

 

Prijs: 120€/dagdeel (3 uur)/groep, excl. voorbereidingen en verplaatsingen, tenzij anders afgesproken

 

Doelpubliek: jongeren en volwassenen

bottom of page