Portfolio
Enkele impressies:
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
Natuureducatie
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
Fermentaties
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
I'm a description. Click to edit me
Permacultuur
Opstart van een bosrandtuin: locatie bepalen, alles uitmeten en uitzetten, plan tekenen, uitvoeringsplanning maken en de aangepaste soorten uitkiezen.
Halverwege de aanleg. Aan de noordzijde zijn laagstam fruitbomen en bessen geplant, in het midden een halfstam. De bodem kan tijdens de winter vrij nat worden, vandaar de keuze om toch de plantbedden te verhogen, ondanks de lichte, permeabele zandgrond.
1 jaar na aanleg. De verstoorde bodem kreeg een voedselrijke bedekking, waarin voedselminnende planten zoals pompoenen, courgettes... werden geplant. Naarmate een bosrandtuin evolueert, verandert ook het bodemleven. 1-jarige groenten doen het in zo'n systeem enkel gedurende de eerste paar jaar goed, daarna nemen de doorlevende planten het over.
Magisch beeld van de tuin in volle bloei onder het licht van een regenboog. Het systeem heeft na amper 3 jaar al bijna een evenwicht bereikt, wat betekent dat het onderhoud beperkt blijft tot enkele dagen per jaar, afgezien van het oogsten natuurlijk...
De tuin ontwikkelt zich verder. Naarmate de bomen en struiken opgroeien, ontstaat er een heus bosje, waar je doorheen kunt wandelen en overal lekkere dingen tegenkomt... En je hebt hier echt niet zoveel ruimte voor nodig - een kleine tuin lijkt al gauw stukken groter op deze manier!
Het Boerenhof is een multifunctionele ruimte in Gent. De buurtbewoners hebben het heraanleggen van een parking aangevochten en hebben hun gelijk gehaald. Dit is een beplantingsoverzicht, uitgewerkt i.s.m. Get Cultured VZW. De aanleg strekt zich uit van oktober 2015 tot eind 2016.
De bodem van een bosrandtuin (ook wel 'voedselbos' genoemd) is altijd bedekt, net als in de natuur. Het verschil zit hem in het soort bedekking. Bosaardbeitjes lenen zich goed als bodembedekker onder bessenstruiken.
Dit is een integraal ontwerp voor een project in Centraal-Portugal, met als kernfuncties voedselteelt, zelfvoorziening en bescherming tegen bosbranden. Na een grondige inventarisatie van het 25ha grote terrein werden er locaties geselecteerd voor het aanleggen van wachtbekkens, terrassen en houtige teelten. Het water wordt vertraagd en de bodem wordt in de natte zones bedekt met organisch materiaal, waardoor het langer duurt eer het water langer op het terrein blijft.
Zwermen is een natuurlijke neiging van de honingbij. Een zwerm meemaken is een indrukwekkende gebeurtenis. Het volkje nestelt zich in een boom of struik in afwachting van de verkenners, die op zoek gingen naar een nieuwe woonplaats. Als ik er op tijd bij ben, kan ik het volkje huisvesten in een nieuwe kast en zo de bijtjes een nieuwe kolonie laten uitbouwen.
Dit is het ontwerp voor een kleuterspeelplaats, binnen het kader van de "Gent en Garde school- en buurttuinbegeleiding". Hierbij werd een deel van de speelplaats opengebroken, waardoor de kinderen eindelijk weer temidden van een beetje natuur zullen kunnen spelen en ravotten!
Een zonnedroger is een fantastisch voorbeeld van ecologische technologie. De zon schijnt op een metalen plaat en er ontstaat convectie, waardoor er een schouw-effect gecreëerd wordt in de droger. Deze luchtverplaatsing zorgt er voor dat je fruit, kruiden, ... kunt drogen in de zomer. En die aardbeitjes zijn echt HEERLIJK!
Dit is een project wat mij nauw aan het hart ligt en waar ik me vrijwillig voor inzet. Het is een stukje park waar voorheen een dennenbosje stond. De bedoeling hier is een evenwicht vinden tussen voedsel, natuur, educatie en zachte recreatie. Dit is een meerjarenproject, waar ook jij kunt aan meehelpen --> zie Facebook 'Transitie Maldegem'
Cursussen & workshops
Moestuinles. Steeds meer mensen ontdekken hoe fijn het is om je eigen voedsel te telen. En ik wil hen daar graag bij helpen!
Een rondleiding in de tuin, waarbij je meer te weten komt over permacultuur en hoe voedselteelt en natuurontwikkeling hand in hand gaan in deze methode.
Een inleiding in People & Permaculture - want wij zijn ook deel van de natuur. Al vraagt het ontwerpen van menselijke ecosystemen weer heel andere skills!
De deelnemers volop aan het werk tijdens een workshop kruidenspiraal.
Enkele cursisten helpen mee met het bouwen van een klimsteun voor bessen in een pas aangeplant bosrandtuintje.
Planten lezen tijdens het Permacultuurfestival in kasteel Nieuwenhoven. De deelnemers leerden er te kijken naar de plant en haar omgeving en daar allerlei informatie uit af te leiden zonder hierbij gehinderd te worden door een gebrek aan plantenkennis. Observeren en leren!