top of page

Cursussen & workshops

 

Ik geef geregeld cursussen en workshops verspreid over het Nederlands taalgebied, hoofdzakelijk in de buurt van Brugge en Gent.  Hieronder enkele cursussen die soms vaker terugkeren, en waarvoor je me ook kunt boeken.  Staat het thema wat je in gedachten had er niet bij, neem dan gerust contact op - er is immers meer mogelijk dan hier staat opgelijst.  

 

 

Leren Fermenteren

 

Fermenteren is bijna zo oud als de mensheid, maar de micro-organismen die er voor verantwoordelijk zijn bestaan al sinds het begin der tijden.  Fermenteren is samenwerken met de natuur op het kleinste niveau.

Gefermenteerde voeding heeft verschillende voordelen op vlak van gezondheid, bewaring en energieverbruik.  Zo verhogen zij vaak de verteerbaarheid van anders enigszins moeilijk verteerbare voedingsmiddelen, zoals bv. koolsoorten, mét behoud van vitamines.  Dit is meteen ook de reden waarom je groentenfermentaties hoofdzakelijk aantreft in de landbouwculturen in een gematigd tot koud klimaat: zij laten de mensen immers toe om de barre winterperiode door te komen.

 

Tijdens de fermentatiedag...

 

  • ...maak je kennis met een heleboel verschillende soorten fermentaties, zoals zuurkool, komboecha, kefir, waterkefir, zuurdesem, azijn, oerlimonade en als het een beetje meezit ook honingwijn

  • ...krijg je van enkele fermenten ook starters mee, zodat je je nieuw verworven huisdiertjes thuis vrolijk verder kunt vertroetelen

  • ...ontvang je een uitgebreide syllabus met achtergrondinformatie, recepten en varianten

  • ...geniet je van een toepasselijke lunch

 

Ook zin om de traditie van het fermenteren nieuw leven in te blazen?

Hou dan zeker de agenda in de gaten!

 

Interesse om deze workshop bij jou te organiseren?

 

 

De Levende Bodem
 

Hoe vaak staan we stil bij de grond onder onze voeten?  Gezonde grond is de basis van een gezonde samenleving.  Wat dat betreft leven we nu nog steeds in het 'stenen tijdperk': kale rotswanden en groene woestijnen domineren het cultuurlandschap.

 

Voor velen onder ons vormen de processen die zich in de bodem afspelen een goedbewaard geheim.  Dankzij gezond boerenverstand en het grondige onderzoek van een aantal bevlogen bodemwetenschappers kan er nu een tipje van de sluier opgelicht worden over wat een evenwichtige bodem precies inhoudt en hoe jij hiertoe kunt bijdragen.

 

Tijdens deze workshopdag spitten we deze materie verder uit.  Naast een interactieve presentatie gaan we, afhankelijk van de locatie, ook praktisch aan de slag.

 

Deze workshop kan desgewenst ook in jouw buurt doorgaan.  Laat van je horen!

 

 

Permacultuur introductiereeks

 

Permacultuur is een integraal ontwerpmodel voor duurzame systemen.  Het bekijkt steeds het grotere geheel, waarbij zorg voor de aarde, zorg voor de mens en een rechtvaardige economie centraal staan.  

 

Tijdens deze introductiereeks...

 

  • ...maak je kennis met de principes en technieken van permacultuur aan de hand van je eigen tuin of project.  

  • ...krijg je een heleboel modellen, links, tips en tricks aangereikt die je kunt loslaten op je eigen ontwerp

  • ...ontvang je alles wat tijdens de les aan bod komt in pdf, zodat je thuis alles nog eens rustig kunt nalezen

  • ...krijg je ook huiswerk mee... niet om je te pesten, wel om er voor te zorgen dat je alles zo goed mogelijk kunt integreren

 

De lesmodules bouwen steeds verder op de vorige, zodat het geheel steeds grondiger uitgewerkt wordt.  De bedoeling is dat je na afloop van de cursus zelf in staat bent om meer met de natuur mee te denken in alles wat je doet en je zelfstandig je weg kunt vinden bij het verder uitwerken van je ontwerp.

 

Let wel: deze reeks gaat over integraal ontwerp, wat veel breder is dan louter ecologisch tuinieren, hoewel dat zeker volop aan bod komt.

 

Data:

 

Zie agenda

 

Heb je na afloop de permacultuurmicrobe echt helemaal te pakken, dan verwijs ik je graag door naar de intensieve jaaropleiding bij 'Het Voedselbos VZW', waar de verschillende deelaspecten van permacultuur uitvoerig aan bod komen.

Workshop kruidenspiraal

 

Het is geen toeval dat bepaalde patronen veelvuldig voorkomen in de natuur.  Al deze patronen hebben een specifieke functie.  Meer hierover vind je op de permacultuur-pagina.

1 zo'n patroon dat je vaak ziet is de spiraal.  Eigen aan spiraalvormige structuren is hun efficiënte ruimtegebruik.  Een kruidenspiraal heeft dan ook verscheidene voordelen:

 

  • Je kunt in verhouding meer planten kwijt per grondoppervlak

  • Je creëert verschillende microklimaten

  • Je tovert bouwafval om tot een nuttig & decoratief element

 

Zoals bij de meeste constructies leer je pas echt hoe zo'n kruidenspiraal in elkaar zit als je er eens 1 mee-gemaakt hebt.  

 

Tijdens deze workshop...

 

  • ...leer je de juiste plek kiezen van de spiraal

  • ...leer je de juiste plek kiezen van de verschillende kruiden

  • ...kom je te weten hoe je stap voor stap te werk gaat

  • ...ontdek je welke materialen je allemaal kunt gebruiken

  

Data:

 

Hou zeker vanaf maart de agenda goed in de gaten!  Ook in het najaar, (wanneer de kruiden in winterrust gaan) is het mogelijk om een spiraal aan te leggen.

 

Heb je zelf plannen voor een kruidenspiraal maar weet je niet goed hoe er aan te beginnen?  Het is ook mogelijk om een workshop bij jou thuis te laten doorgaan.  Neem gerust contact op voor meer details.

 

 

Ayurvedische seizoenskooklessen

 

Ayurveda gaat mee met het ritme van de natuur: je leeftijd, de seizoenen, het uur van de dag... Elk seizoen heeft ook zijn eigen constitutie: de hete zomermaanden verhogen de pitta-constitutie, de warrige, winderige herfstmaanden verhogen de vata-constitutie en de sappige, frisse lentemaanden verhogen de kapha-constitutie.

 

Nu heeft de natuur het zo geregeld dat je tijdens die periodes ook precies die dingen vindt die deze constitutie in balans kunnen houden. Als je dit volgt, rekening houdend met je persoonlijke constitutie, ben je al stevig op weg naar een vitaal & gezond leven.

 

Tijdens deze kooklessen...

 

  • ...maak je kennis met de basisbeginselen van de ayurvedische gezondheidsleer

  • ...leer je waar je volgens ayurveda best allemaal rekening mee houdt tijdens deze periode van het jaar

  • ...bereiden we samen een ayurvedische seizoensmaaltijd 

 

Data: zie agenda

 

 

Om wérkelijk gezond te leven is het van groot belang dat je niet alleen leeft volgens de seizoenen, maar ook volgens je eigen constitutie.  Een indicatie van je basisconstitutie kun je alvast krijgen via deze test.  

Om precies te weten wat je huidige constitutie is, is het misschien een goed idee om eens langs te komen voor een uitgebreid ayurvedisch consult.   

 

bottom of page